en el

Ιστορία

Καλωσορίσατε στο Anovolios Boutique Hotel

Βραβευμένο τρείς φορές ως καλύτερο BOUTIQUE HOTEL στην Philoxenia.

Ιστορία
Ιστορία
Ιστορία
Ιστορία
Ιστορία
Ιστορία
Ιστορία
Ιστορία
Ιστορία
Ιστορία
Ιστορία
Ιστορία
Ιστορία
Ιστορία
Ιστορία
Ιστορία
Ιστορία
Ιστορία
Ιστορία
/

Ιστορία

Κένταυροι και Θεοί του Ολύμπου, χαρακτική σε βράχους από την Παλαιολιθική Εποχή, αρχαιολογικά ευρήματα από την Κλασική Εποχή, αμέτρητα μεσαιωνικά μοναστήρια, αυτοδιοίκηση στα χρόνια της Τουρκοκρατίας μαζί με πρωτόγνωρη δημογραφική άνθηση, αγώνες για ανεξαρτησία, πνευματική και μορφωτική έκρηξη, εμπόριο και πολιτιστικά έργα, είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο συγκροτήθηκαν τα πηλιορείτικα χωριά, μαζί και ο «Αϊ-Γιώργης», από τα μεγαλύτερα και πλουσιότερα χωριά του Πηλίου.

Στην καρδιά του κεντροδυτικού Πηλίου, τόσο κοντά από τα «φώτα» του Βόλου (20 km), τόσο μακριά ώστε να διατηρεί ακόμη την ποιότητα και τη γαλήνη που αρμόζει σ’ αυτόν τον τόπο.

Το κεφαλοχώρι αυτό κρατάει τα σκήπτρα ανάμεσα στα τρία διπλανά του (Πινακάτες, Βυζίτσα, Μηλιές) ως το πιο ψηλό χωριό του Πηλίου (650 μ.).

Θέα που κόβει την ανάσα. Ιστορία που γεμίζει βιβλία. Δεν είναι τυχαίο που λέγεται «μεγάλος» Αϊ-Γιώργης.

Είναι το χωριό που υπερηφανεύεται πως «κράτησε τις αποστάσεις» από τη μαζική τουριστική ανάπτυξη. Ντόπιοι και επισκέπτες έχουν τους λόγους τους που διάλεξαν να ζήσουν μόνιμα εδώ.

Ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας του Νομού Μαγνησίας είναι παλαιό κεφαλοχώρι του Πηλίου. Παλαιότερα αποτελούσε ανεξάρτητη κοινότητα, αλλά σήμερα αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Μηλεών.

Ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας βρίσκεται χτισμένος σε υψόμετρο 700 μ. περίπου σε μία αμφιθεατρική τοποθεσία με θέα τον Παγασητικό, περίπου 20 χλμ. ανατολικά από τον Βόλο, ανάμεσα στον Άγιο Βλάσιο και τις Πινακάτες.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, οι κάτοικοι του οικισμού του Αγίου Γεωργίου ανέρχονται στους 179. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια απογραφή, οι κάτοικοι του Δημοτικού Διαμερίσματος (πρώην Κοινότητα) του Αγίου Γεωργίου Νηλείας φτάνουν τους 1.092 και κατανέμονται σε πέντε οικισμούς ως εξής:

  • Άγιος Γεώργιος (υψόμ. 800 μ.) 179 κάτ.
  • Δυο Ρέματα (υψόμ. 500 μ.) 27 κάτ.
  • Αγία Τριάδα (υψόμ. 350 μ.) 221 κάτ.
  • Άνω Γατζέα (υψόμ. 150 μ.) 289 κάτ.
  • Κάτω Γατζέα (παραθαλάσσιος οικισμός) 376 κάτ.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας χτίστηκε περί τον 15ο αι. από βοσκούς που βρήκαν σε έναν θάμνο την εικόνα του στρατηλάτη αγίου. Οι δύο βοσκοί έχτισαν εκκλησία προς τιμή του αγίου και γύρω από την εκκλησία χτίστηκε το ομώνυμο χωριό. Στον Άγιο Γεώργιο, υπάρχει και δεύτερη εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Αθανάσιο, την οποία έκτισε ο μάστορας Δήμος Ζηπανιώτης ή Ζαπανιώτης το1795 και αποτελεί ένα από τα ωραιότερα δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής του 18ου αι.

Επειδή οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού ήταν βοσκοί και επειδή ο χειμώνας είναι βαρύς στο υψόμετρο όπου είναι χτισμένο το χωριό, οι Αϊγιωργείτες είχαν την συνήθεια να διαμένουν στον Άγιο Γεώργιο το καλοκαίρι και τον χειμώνα να κατεβαίνουν στα καλύβια τους που είχαν σε χαμηλότερα σημεία (Αγία ΤριάδαΆνω Γατζέα και Κάτω Γατζέα). Ακόμα και η κοινοτική Αρχή μετακόμιζε δύο φορές τον χρόνο: στις 10 Απριλίου το κοινοτικό κατάστημα ανέβαινε στον Άγιο Γεώργιο και στις 10 Νοεμβρίου κατέβαινε στην Άνω Γατζέα. Η συνήθεια αυτή διατηρήθηκε μέχρι τα τέλη του 20ού αι., οπότε η Κοινότητα του Αγίου Γεωργίου διαλύθηκε.

Κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, οι κάτοικοι του Αγίου Γεωργίου ξεσηκώθηκαν, αλλά το 1822, ο Δράμαλης κατέπνιξε την επανάσταση και έκαψε το χωριό. Για τον λόγο αυτό, τα πιο παλαιά σπίτια του χωριού — όσα διασώζονται — είναι του ύστερου 19ου αι. Το προσδιοριστικό προσωνύμιο «Νηλείας» μπήκε στην ονομασία του χωριού με την απελευθέρωση της Θεσσαλίας, όταν συστάθηκε ο Δήμος Νηλείας. (Ο Δήμος Νηλείας, που διαλύθηκε το 1914, αποτελούνταν από τα χωριά Άνω και Κάτω Λεχώνια, Άγιο Βλάσιο (Καραμπάσι), Άγιο Γεώργιο, Δράκεια, Άγιο Λαυρέντιο και Αγριά. Ας σημειωθεί πάντως ότι η Νηλεία ήταν αρχαία πόλη που βρίσκονταν πιθανότατα κοντά στον σημερινό Βόλο.)

Το χωριό γνώρισε ιδιαίτερη ακμή από τα τέλη του 19ου αι. μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας, χώρος εύφορος και με πολλά νερά, ήταν πλούσιος από την παραγωγή και το εμπόριο ελαιών και μήλων. Πολύ χρήμα εισέρεε επίσης από Αϊγιωργείτες που είχαν ξενιτευτεί στην Αίγυπτο και αλλού. Κατά την περίοδο της Κατοχής και κατόπιν κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο, το χωριό γνώρισε δύσκολες ημέρες. Πολλοί κάτοικοί του αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν εξαιτίας των επιδρομών των Γερμανών και της παρουσίας ντόπιων παραστρατιωτικών ομάδων.

Από τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας κατάγονται ο νεομάρτυρας Σταμάτιος (μαρτύρησε στην Κωνσταντινούπολη το 1680 και η μνήμη του εορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά τις 16 Αυγούστου), οι ζωγράφοι Γιάννης Πούλακας (18631942) και Χρυσούλα Ζώγια (19141992), καθώς και ογλύπτης Νικόλας (Νικόλαος Παυλόπουλος19091990). Ο τελευταίος δώρισε ένα μεγάλο μέρος από τα έργα του στην τότε Κοινότητα Αγίου Γεωργίου Νηλείας, καθώς και μεγάλο χρηματικό ποσό, και έτσι σήμερα στο χωριό λειτουργεί το Δημοτικό Μουσείο Γλύπτη Νικόλα.

All rights reserved www.anovolios.gr 2015 | Created by NOVASOFT
 

Pelion Goddess
Traditional Guesthouse

PELION GODDESS

εξασφαλίζετε εγγυημένα τη χαμηλότερη δυνατή τιμή

11/10/2016 - 31/12/2018

Κάθε φορά που πραγματοποιείτε κράτηση μέσα από αυτή τήν...